Inspiraation jäljillä osa 2 – Sadut, tarinat ja myytit inspiraation lähteenä

Koska eletään jo Suomen lyhyen kesän loppupuoliskoa, ajattelin jakaa seuraavan osan “Inspiraation jäljillä” blogista. Tämä osa käsittelee erilaisten myyttien ja tarinoiden hyödyntämistä inspiraation lähteenä.

Sadut, tarinat ja mytologiat ovat kautta aikojen toimineet voimakkaina inspiraation lähteinä taiteessa. Tarinoilla taiteeseen saa erilaista syvyyttä ja merkitystä ja se voi osaltaan herättää katsojassa aivan uudenlaisia tunteita ja ajatuksia. Mytologiat, sijaitsipa niiden alkuperä sitten antiikin Kreikassa, pohjoismaissa tai muualla maailmassa, tarjoavat rikkaan kudelman symboliikkaa ja merkityksiä, joita hyödyntää taiteessa. Itse pidän eniten oman kotimaan mytologian tutkimisesta ja inspiroidun siitä ihan valtavasti. Jokaisella kulttuurilla on ollut omat uskomuksensa ja selityksensä esimerkiksi maailman synnylle, mutta näissä tarinoissa on usein yhteneväisyyksiä. Eroavaisuudet liittyvät yleensä ympäröivään kasvi- ja eläinkuntaan ja muihin maantieteellisiin asioihin ja ilmiöihin. Ajan saatossa erilaiset tarinat ovat kulkeutuneet maailman kolkasta toiseen ja sekoittuneet toisiinsa. Kristinuskon syrjäyttäessä suomalaisen muinaisuskonnon, vanhat kertomukset sekä muinaiset pyhät paikat ja juhlapäivät sulautettiin uuteen uskontoon.

Suomalainen mytologia

Kotimaamme mytologia on taiteilijalle ehtymätön aarreaitta, jonka yksi tärkeimmistä lähteistä on Kalevala, suomalaisten ikivanhojen myyttien kokoelma. Jos et ole sitten tutkinut Kalevalaa sitten kouluvuosien, suosittelen ehdottomasti uppoutumaan suomalaisen taruston kokoelmaan uudelleen! Se, joka väittää, että suomalainen kulttuuri on niin tylsää ja tavallista, ettei se mitään inspiraatiota voi synnyttää, ei ole mitenkään voinut perehtyä asiaan tarkemmin! Mytologiamme sisältää hyvin vaiherikkaita tapahtumia, erikoisia hahmoja, joilla on maagisia voimia, mitä kummallisempia olentoja, taianomaisia paikkoja, loihdintaa, jolla karkotettiin pahoja voimia, ennusmerkkejä ja symboleita. Siis aivan uskomattomia tarinoita ja uskomuksia kaikenlaisista mystisistä ja innostavista asioista ja tapahtumista. Tarustossamme näkyy myös valtava kunnioitus ympäröivää luontoa kohtaan, jonka ehdoilla kummallinen kansamme täällä syrjäisessä Pohjolassa on elänyt. Kalevalan lisäksi, suomalaisesta mytologiasta löytyy valtavasti myös uudempaa kirjallisuutta, johon kannattaa ehdottomasti perehtyä! 

Sadut, uskomukset ja sananlaskut

Mielenkiintoista luettavaa on myös vanhat sadut. Lapsille kerrotuilla loruilla ja saduilla oli yleensä joko moraalinen tai käytännön opetus. Monet sadut ovat alkuperältään hyvin vanhoja, mutta niistä on tehty muunnelmia, jotka ovat säilyneet tähän päivään saakka. Alkuperäiset kertomukset saattoivat opetuksellisine tarkoituksineen olla melkoisen raakoja ja brutaaleja ja niissä harvemmin oli onnellinen loppu. Kertomusten lisäksi, minua viehättää vanhat sananlaskut, uskomukset, perinteet, loitsut ja vanhan kansan viisaudet. Näiden taustalta löytyy lukuisia mielenkiintoisia tarinoita merkityksineen, joista inspiroitua! 

Tässä pari esimerkkiä, kuinka hyödyntää mytologioita ja tarinoita inspiraation lähteenä:

Fantasiamaailma – myyttisten hahmojen, olentojen, paikkojen ja tapahtumien hyödyntäminen taiteessa

Tarustoissa on uskomattomia kertomuksia erilaisista hahmoista ja olennoista, ja niitä on hyödynnetty runsaasti esimerkiksi kirjallisuudessa ja elokuvatuotannossa. Miten mielenkiintoisia fantasiahahmoja saisikaan suomalaisista “supersankareista” kuten Väinämöisestä tai Pohjan Akasta luotua?

Myös erilaisten mystisten olentojen ja paikkojen luominen mytologioiden pohjalta on varsin inspiroivaa puuhaa, jossa lopulta vain mielikuvitus on rajana! Voit kuvantaa omia näkemyksiäsi valmiiksi tarustoista löytyvistä hahmoista ja paikoista tapahtumineen, tai voit päästää luovuutesi valloilleen ja käyttää niitä inspiraation lähteenä täysin uusien omien fantasiamaailmojen luomiseen merkillisine olentoineen!

Symboliikka – satuihin ja sananlaskuihin kätkettyjen merkityksien hyödyntäminen taiteessa

Itse hyödynnän taiteessani symboliikkaa. Inspiraatio syntyy usein tarinan pätkästä, sananlaskusta tai muinaisista eläimiin ja luontoon liittyvistä myyttisistä merkityksistä. Minusta on ihanaa kaivella taustatietoa ja sukeltaa sisälle kätkettyihin merkityksiin ja tehdä niistä sitten omia tulkintoja. Löydän jatkuvasti mielenkiintoisia aiheita teoksilleni lukemalla aiheeseen liittyviä kirjoja ja artikkeleita sekä katsomalla aiheesta dokumentteja. Usein törmään johonkin itseäni inspiroivaan myös ihan “sattumalta”. Todennäköisesti siksi, että symboliikka, mystiikka ja piilomerkitykset ovat aina kiehtoneet minua, joten imen ympäristöstäni kuin sieni kaikenlaista niihin liittyvää tietoa. Kirjaan kaikenlaisia mielenkiintoisia aiheita itselleni ylös muistikirjaani, koska muuten ne unohtuisivat minulta. Suosittelen sinuakin kirjaamaan heti lyhyesti itsellesi ylös, kun törmäät johonkin itsessäsi kiinnostusta herättäneeseen aiheeseen. Voit myöhemmin rauhassa palata takaisin aiheen ääreen ja etsiä asiasta lisätietoa muita lähteitä hyödyntämällä.   

Lopuksi

Toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle hyötyä tarinoista ja mytologioista inspiroitumiseen. Suosittelen hankkimaan tietoa erityisesti lukemalla, mutta aiheeseen liittyvät dokumentit tarjoavat usein myös paljon mielenkiintoista tietoa, josta inspiroitua. Jos Kalevala tuntuu alkuun liian haastavalta, lue vaikka satuja! 🙂 Lähde seikkailuille tutkimalla eri kansojen mytologioita ja alkuperäisiä uskontoja, mutta tee ihmeessä löytöretkiä myös omaan kulttuuriperintöömme. Hämmästyt miten runsaan ja vivahteikkaan inspiraation lähteen historiamme pitääkään sisällään!🙂  

Huom! Muistathan tätäkin inspiraation lähdettä hyödyntäessäsi huomioida tekijänoikeudet. Ikivanhoissa tarinoissa ja teoksissa tekijänoikeudet ovat todennäköisesti rauenneet. Sananlaskut ja vastaavat ovat usein ns. kansallista perinnetietoa, jolloin niillä ei varsinaisesti ole tekijää ja ne kuuluvat yleistietämykseen. On siitä huolimatta viisasta tehdä taustatyötä, jottei vahingossa loukkaa kenenkään tekijänoikeuksia. Löydät lisää tietoa tekijänoikeuksista esimerkiksi täältä Tekijänoikeus | Tekijanoikeus.fi.

Jätä kommentti